Catering har växt under åren till en idag blomstrande näring. Den största fördelen med denna typ av verksamhet är att den kräver endast ett litet startkapital. Du kan faktiskt börja med att anställa en kock, och sedan hyra in all utrustning och personal på en timbaserad basis till att börja med.När dina planer att starta eget kommit en bit fram, kan du sedan skapa ditt stall av både personal och utrustning i företaget. Man kan dela in catering i två olika typer, nämligen eventcatering och den mobila cateringen. I eventcatering ingår catering till speciella event såsom bröllop, fester, middagar etc. Låt oss nu dyka lite djupare i affärsdelen inom just denna catering.

Egen cateringfirma – så planerar du din affärsverksamhet

så startar du en egen cateringverksamhet enkelt

Om du är i cateringbranschen så är det absolut viktigaste att planera din affärsstrategi väl. Att hitta kunder är en viktig del av affärsverksamheten. Du kan hitta kunder genom klassisk annonsering eller genom ditt personliga nätverk. Men först och främst så måste du lära dig de olika sätten att vara ödmjuk med dina kunder.Genom ödmjukhet kan du få ännu fler kunder på rekommendation av din nuvarande kund. Lyssna väl till din kunds önskemål och se sedan till att du ordnar lite mer än det din kund efterfrågat. Det kommer garanterat att göra tillställningen lyckad.Ibland så är frukost, lunch och middag inkluderat i ditt cateringuppdrag, och dessa är de man alltid tjänar mest pengar på. Så se till att du arbetar med dessa uppdrag extra noggrant. Tänk över vilka slags menyer som kan tönkas passa och räkna ut marginalen per kuvert.

Utforma en bra cateringmeny

Innan du börjar gå igenom detaljer såsom meny eller mat, så finns det många andra oerhört viktiga faktorer att gå igenom. Först och främst, du måste ordna med och se till att det finns tillräckligt med rent vatten till all beredning och tillagning av maten samt till alla gäster som vill dricka vatten.Planeringen av all utrustning som du behöver är av yttersta vikt. Denna utrustning kan bestå av matkantiner, olika tallrikar, skedar, glas, servetter och så vidare. Du bör också ha tillgång till matbord av bra kvalité. En bra idé är att inleda ett samarbete med en verksamhet som har och hyr ut utrustning som behövs då man arbetar med catering. Då allt detta är organiserat dela då in din personal och dela sedan upp ansvaret.Vissa ska kanske hjälpa kocken medan andra kanske är involverade i serveringen eller städningen. Det är väldigt bra att ha utsett en ansvarig för helheten medan dina andra anställda fokuserar på att serverar maten för att få struktur i arbetet.

Nu har vi kommit till den största delen i cateringfirman, det vill säga själva menyn som du erbjuder. Det är alltid bättre att låta ansvaret i att välja menyn hamna på kunden. Medan hen väljer mellan rätterna så kan du berätta för och nackdelar med denna ihopsatta meny. Du kan också erbjuda en annan meny men baserad på kundens önskemål. Nu är det viktigt att kunna erbjuda rätter som de allra flesta tycker om. Till exempel om din kund vill ha en italienskt inspirerad meny, kan du föreslå att inkludera pizza som en rätt på menyn då många gillar det.

Du bör naturligtvis ha en bra kock ombord i ditt cateringteam och göra ditt bästa för att behålla hen på företaget. Utöver den mobila cateringen och eventcateringen så ser framtiden inom privat catering och buffécatering också väldigt ljus ut nu i stora delar av Sverige. Lycka till med att starta din alldeles egna cateringfirma!