Att välja den rätta cateringfirman till ditt bröllop är ett av de viktigaste besluten du måste ta då du planerar bröllopet. Innan du skriver under kontraktet så se till att du har frågat cateringfirman de rätta frågorna så du kan undvika otrevliga överraskningar på vägen.
Mat till bröllopet – 11 frågor att fråga cateringfirman
- Innan du börjar diskutera saker såsom meny och pris så fråga först om de faktiskt är tillgängliga på det datum du planerar att gifta dig. Populära datum bokas upp väldigt fort. Försök att vara snabb och börja leta efter en cateringfirma så snart datumet för bröllopet är satt.Fråga cateringföretaget om de har några andra event planerade den dagen. Det idealiska vore om ditt bröllop var deras enda åtagande den helgen så att du kan få all uppmärksamhet själv medan ni planerar eventet.
- Se till att cateringfirman har alla tillstånd och är professionellt licenserade att hantera mat. Även fast detta kanske inte garanterar att maten är god, då bör det i alla fall garantera att maten är säker.
- Be om referenser. Det är inget fel med att fråga en cateringfirma om referenser. Även fast de kanske verkar hur trevliga som helst så kanske du inte vill att ditt bröllop är deras första åtagande någonsin. Det är bra om du läser igenom kundomdömena också, och inte bara på företagets egen sida utan på andra ställen med. Försök att hitta en svensk motsvarighet till Yelp.com som är ett bra verktyg för detta i USA.
- Fråga om de erbjuder test av menyn. Är det gratis? Hur många olika rätter får du smaka på? Du vill knappast skriva under ett hundra tusen kronors kontrakt med cateringfirman utan att veta att maten är exakt det du letar efter.
Står cateringfirman för dryck?
- Erbjuder cateringfirman också alkohol? Tillåter ditt kontrakt att du kan köpa in egen till bröllopet? Om du tar med egen, finns det några avgifter för detta, till exempel för att öppna vinflaskor? Tillämpar de serviceavgifter? Kanske öppnar de gratis men lägger till en liten avgift för att hälla upp.
- Har cateringfirman också tallrikar, bestick, dukar och servetter? Är det inkluderat i priset av middagen? Om inte, vad kostar det då att hyra?Se efter om det är mäjligt att se bilder av gamla tillställningar för lite inspiration.
- Vad gäller angående betalningsvillkoren? Det finns egentligen ingen standard här. De flesta cateringfirmor ber om en depositionsavgift då du bokar för att garantera bokningen. Hur mycket den ligger på varierar från firma till firma. Det kan vara en förbestämd summa eller en procentdel på den slutliga summan för middagen.
- Vad händer om du måste avboka eller ställa in bröllopet? Oftast så finns det en skala på hur mycket du kan måsta betala som beror på hur nära bröllopet man avbokar. Ta reda på exakt vad som gäller och få det skriftligt för att slippa otrevliga överraskningar och missförstånd.
- Sista ändringsdatum. När är sista dagen för att göra ändringar i meny och antal gäster? De flesta cateringfirmor ber om en slutgiltig information 72 timmar innan själva eventet. Då måste du kunna ge dem ett garanterat antal av gäster.
- Fråga om alla eventuella övriga kostnader. Titta inte bara på priserna som står på menyn, utan se till att du fått en helhetsbild av totalkostnaden. Eventuella kostnader man bör fråga om är:
- Hyra för dukar, servetter, tallrikar, glas och bestick
- Öppningsavgifter för alkohol
- Personalkostnader
- Dricks till personalen
- Skatter
Se till att priset du fått på offerten är garanterat. Det finns en risk att efter du skrivit under ditt kontrakt med cateringfirman att kostnaden för vissa ingredienser i den bestämda menyn kan gå upp. Detta ska inte vara ditt problem. Du vill vara säker på att priset som du skriver under på idag också blir det priset du betalar på slutfakturan.