Vi har alla varit på bröllop eller event där maten har varit den stora snackisen, för helt fel anledning – och så bör det verkligen inte vara! Ibland kan det bero på kocken eller på hela cateringfirman, antigen på grund av en inspirationslös mat eller dåligt ihopsatt meny.Andra gånger kan det bero på kunden, som kanske hade en fantastisk meny i åtanke till cateringen, som hen varit övertygad om att gästerna skulle älska, men som kanske skulle ha behövt lite experthjälp och guidning då hen gjorde verklighet av idéerna på tallriken. Det är där vi kan hjälpa till. Nedan hittar du en lista av steg för att planera din succémeny.

Menyidéer till Catering: Så gör man en succémeny

tips på cateringmeny

Denna lista är anpassningsbar till alla möjliga cateringmenyer och format, för bröllop och speciella tillfällen, om så på en restaurang, i en hyrd lokal, i ett partytält, hemma hos någon annan eller hos dig själv.

Planera cateringmeny

Steg 1: Välj format

Fyra-fem timmar passerar väldigt snabbt, och vilket format du valt kan bli skillnaden mellan mingel, party eller tråkigt.

Snittar/plockmat

Vad: små ”munsbitar” av plockmat och större mättande maträtter serverandes av serveringspersonalen under hela eventet. Maträtterna kan innehålla alla möjliga ingredienser som finns.

När: När du vill skapa en vardaglig och avslappnad atmosfär för att gästerna ska kunna mingla. Detta sätt bjuder också mycket enklare till olika lekar eller till dans.

Var försiktig med: Mängden mat. Har man för lite mat kan de leda till att de stora pojkarna plockar upp mat på en snabbmatskedja. För mycket å andra sidan och du slösar på mat och får massor över.

Mixa: Pröva med minglande förrätt och dessert och en klassiskt sittande huvudrätt emellan för en touch av ett formellt event.

Buffé

Vad: Stora matbehållare med mat och tillbehör på ett buffébord. Gästerna lägger själva upp på tallriken.

När: När du vill ge dina gäster lite mer valmöjligheter i en avslappnad miljö.

Mixa: Du kan lägga till plockmat till buffén. Bryt ner den klassiska buffén till mindre matstationen runt om i rummet och undvik långa köer samt möjliggör för olika teman vid varje bord.

Var försiktig så det inte blir sjabbigt: En välpresenterad god buffé med upp till 15 olika maträtter är fantastiskt. Ett trist bord med samma gamla lammkött och kalla tillbehör är inte det. Om det inte passar in på en finare restaurang så ska det inte finnas på ditt event heller.

Tapas stilen

Vad: Små bufféer på varje bord och gästerna delar på maten upplagd på större fat som sätts direkt på bordet.

När: När du vill få till en gemensamhet eller familjekänsla. Detta bryter isen bra för gäster som aldrig träffats eller ger en trevlig touch på en familjemiddag då man får pröva många olika maträtter.

Mixa: Sätt ut endast förberedda eller uppdelade fat och låt gästerna avsluta maträtten vid bordet innan de serverar sig själva.

Var försiktig med: Att underskatta denna lösning är lätt. Man måste lägga upp på tallrikar och sedan plocka in dem, samt byta ut dem efter varje rätt. Uppläggningsfaten är ofta väldigt tunga såsom serveringsbesticken. Denna metod kräver absolut mest av serveringspersonalen.

Sittning

Vad: En klassisk middag som intas sittandes med flera individuella vackert upplagda maträtter.

När: När du vill ha en formell middag. Även om formaten ovan alla är fantastiska, så kan man säga att detta, om det utförs rätt, är det som blir den största succén.

Var försiktig med: Att gästerna känner sig låsta i stolen för länge. Enkelspårig mat.

Mixa: Lägg till en ost och portvinsrätt. Eller en rätt med choklad? Mmmmm…

Steg 2: Välj menyn

Mera tips på meny