Om du inte har en storslagen plan för maten så kommer förmodligen inte festen heller att bli en succé. Varför? För att det är ett känt faktum att människor gillar att äta, och om dina gäster inte serveras passande mat så kan det faktiskt påverka hela din image som festplanerare. Här följer några råd att gå igenom gällande festmat, och då särskilt cateringmat. Catering kan faktiskt, även fast det inte alltid är billigt, vara det enklaste valet när du planerar festmaten. Nedan hittar du en lista av steg för att planera din festmat.
Festplanering - Laga egen mat eller anlita en cateringfirma för festmaten?
Cateringfirman har en väldigt viktig roll i festplaneringsprocessen, och att välja en bra cateringfirma är a och o för att se till att festmaten blir omhändertagen på rätt sätt. Det första du bör veta är att cateringfirmor i regel kan erbjuda olika sorters cateringtjänster och mat till ditt event. Om du bara vill beställa huvudrätten kan cateringfirman antingen erbjuda en tallrikslagd rätt serverad vid bord eller en buffé som gästerna själva får ta av. Vill du bara ha småplock kan cateringfirman erbjuda små förrätter till dina gäster med. Du kan be cateringfirman att tillhandahålla med dryck, eller så kan du välja att själv ta hand om det. Catering kan utföras på många olika sätt. Det finns många olika alternativ som kan skräddarsys för din budget och som samtidigt ger dig en fantastisk matservice på ditt party.
Innan du anlitar en cateringfirma bör du först kolla med lokalen för eventet om de själva erbjuder denna service. Det är möjligt att du kanske inte behöver anlita någon utomstående. Men om lokalen inte erbjuder egen catering så kan de kanske rekommendera några cateringfirmor ändå. Ta aldrig för givet att den rekommenderade cateringfirman nödvändigtvis är den rätta firman för just dina behov, utan kolla alltid upp firman själv. Kontakta cateringfirman för att få flertalet referenser av dem som du själv kan tala med, för att få en helhetsbild av servicen som cateringfirman erbjuder. Bara för att en cateringfirma fungerar utmärkt på ett särskilt event är det inte säkert att de kommer fungera lika bra på ditt. Ett exempel på detta är då man anlitar en cateringfirma för ett stort antal gäster som egentligen kanske bara ha erfarenhet att arbeta med mindre sorters fester. Försök alltid få en bild av vilka typer av event som cateringfirman jobbat på så att du inte blir obehagligt överraskad på festdagen. Olika cateringfirmor är specialister på olika områden utav matcatering.
Planera din budget innan du kontaktar ett cateringföretag
När du kontaktar cateringfirman bör du ha vissa preliminära uppgifter klara för dig, såsom vilken typ av catering du vill ha. Kommer du vilja ha en sittande middag, buffé eller en mer cocktailparty stil på festen? Den finns många anledningar till att välja det ena eller det andra, mycket beroende också på din budget och/eller dina behov. Menyn för ett cocktail party består oftast av en mängd olika små förrätter, men kan också innehålla något sorts dryckespaket. Denna stil kan passa bra till, och kanske vara det enda som behövs, ett traditionellt cocktailparty eller en mindre fest. Stilen för ett cocktailparty med olika smårätter används många gånger också som ett alternativ till förrättservering på middagsbjudningar före huvudrätten. Huvudrätten kan sedan vanligtvis serveras antingen lagd på tallrik och serverad vid bord, eller på en buffé.
En sittande middag kan erbjuda dina gäster en liten meny att välja mellan, ofta kött, kyckling eller fisk. Detta val görs oftast, och meddelas, vid O.S.A. tillfället som hjälper festfixaren att kunna ge det exakta antalet gäster till cateringfirman att planera för i tid. En sittande middag är generellt sett det minst flexibla valet för festmat, samt kräver mer utrustning och serveringspersonal så att gästerna kan bli serverade samtidigt. Läs mer nedan om andra typer av serveringar som en cateringfirma ofta kan utföra.
Cateringmiddig i bufféform
Om man väljer en middag i bufféform har gästerna oftast fler maträtter att välja emellan och man kan vara lite mer kreativ. Dina gäster kommer att få välja mellan olika kötträtter, grönsaker och kolhydratsalternativ på en och samma middag. En festmiddag i bufféform är oftast det bästa alternativet för de gäster som har särskilda matrestriktioner. En middag i bufféform erbjuder mer flexibilitet och låter även de gäster som inte är mätta ta igen. När man serverar festmiddagen som buffé, så behövs det oftast mindre serveringspersonal för att erbjuda en buffé, vilket betyder mindre personal rent generellt och som ofta betyder en lägre kostnad för cateringföretaget.
Frågor att ställa till cateringfirman du tänkt anlita
Eftersom cateringmaten är en sådan viktig del av festplaneringsprocessen så finns det många frågor som du bör ställa din potentiella cateringfirma innan du anlitar den. Här följer några du kan fråga som kan hjälpa dig begränsa ditt val:
- Vilken är prisklassen? Om du har en begränsad budget vill du veta detta först. Svaret du får kommer i hög grad vara beroende av hur många gäster du ska ha och vilken cateringstil du valt.
- Vilken meny erbjuds? Du vill ha många bra val som faller inom din budget men som också är maträtter som dina gäster kommer att älska.
- Erbjuder cateringfirman en provsmakning? Välj aldrig någonsin en cateringfirma som inte låter dig smaka på maten. Det finns mycket dåliga erfarenheter att tala om de gånger festplaneraren inte smakat på maten innan hen anställt cateringfirman.
- Vad gör cateringfirman bäst? Cateringfirman kommer säkerligen att presenterar sig som en allt-i-allo firma, men det finns alltid vissa saker de gör bäst och du borde ta reda på vad.
- Vad är inkluderat? Du bör veta, och till fullo förstå, vad cateringfirman kommer att tillhandahålla på eventdagen. Tar de med porslin och dukar? Är bestick och vattenkannor inkluderade? (*Notera att många gånger så tillhandahåller cateringfirman inte dessa saker, men lokalen du hyrt kanske gör det.)
- Hur tidigt innan måste jag boka? Det är viktigt att du vet vilken sorts framförhållning som krävs för att boka cateringfirman till ditt event. Medan du ser dig omkring för den perfekta cateringfirman så bör du också ha klart för dig vilken dag du senast måste bestämma dig, så att du ger cateringfirman nog med tid att förbereda sig för ditt event.
- Vilken tid måste de senast vara på plats för att förbereda? Du vill se till att du har full tillgänglighet till lokalen, eller att någon är hemma, när cateringfirman kommer för att börja arbeta på eventdagen.
Att välja att ta in catering när man planerar en fest kan ibland vara dyrare, men det kan också minska på all den stress som det innebär att själv förbereda, laga samt servera mat på festen. Om din budget är lite mer begränsad kan du se över alternativet med att cateringfirman lagar maten och ställer iordning den, men inte serverar den. Vissa cateringfirmor erbjuder denna tjänst och kommer sedan och hämtar sin utrustning dagen efter eventet. Men oavsett vilket alternativ du väljer så kan catering spara dig massor med tid och kan vara värt pengarna om du har fullt upp med andra element i partyplaneringen. Kom ihåg att tid är pengar, och det gäller oftast att kompromissa mellan den ena och den andra.
Oavsett om du väljer att anlita en cateringfirma eller att själv laga maten så bör du planera din festmat att vara utsökt och aptitretande, något som ger dina gäster något att prata om långt efter att festen är över.