Okej nybörjare, här är din chans att glänsa. För oavsett om du står som värd för ditt första stora event och planerar dess meny, eller om du går igenom alla små detaljer inför din bröllopsmiddag, så är chansen stor att inte har någon aning om vart du ska börja. Men lugn, det är okej. Alla är nybörjare någon gång. Med denna artikel gällande mat och dryck catering som hjälp, kan du vända din skakade debut i cateringmenyplanering till en succéfest som kommer få dina gäster att böna och be dig om dina hemliga tricks efteråt.
Så planerar du en cateringmeny
Troligtvis är det första svåra du kommer att stöta på hur mycket mat du behöver. Det är nu som en erfaren cateringfirma kan vara värd sin vikt i guldströsslade tryfflar. Beroende av vilken tid på dygnet eventet är planerat så kan förmodligen cateringfirman föreslå pengabesparande menyalternativ som kan låta dig gå lös på något annat område istället. Om du exempelvis ska ha en eftermiddagssoaré gillar dina gäster förmodligen lite matigare snittar och en intressant cocktailbar. Men, ett kvällsevent eller lunchevent kräver oftast en måltid som innebär en menyplanering med många olika rätter, cocktails och dessert.För att kunna ro i land detta med säkerhet, se till att dina gäster helgar den utsatta OSA tiden, då detta ger dig ett exakt antal. Så fort du fått reda på hur många gäster som kommer, se till att du också lägger till några extra portioner som försäkring mot eventuella överraskningar.
Checklista vid catering
Du bör definitivt se till att du frågat om eventuella matallergier innan du beställer mat från cateringfirman. Speciellt allergier mot nötter, ägg och mjölk kan vända din perfekta fest och få den att framstå som ett dramatiskt avsnitt av en populär sjukhusserie på tv:n. Om ingen av dina gäster är så allergiska så att de inte kan vistas i samma rum som dessa produkter, se då till att du har matalternativ för dem utan dessa ingredienser. Även om ingen av dina gäster är allergiska mot något så kommer de ändå tycka det är fint att du frågat. Detta kommer säkert göra att de ser än mer fram emot att komma på din fest, men se till att du inte avslöjar några menyhemligheter i förväg ändå!
Vilka är dina gäster? Du vill inte servera bara skaldjur om du inte är 100 % säker på att alla gästerna älskar det lika mycket som du. Variation är nyckeln och om du snöat in på räkor, se till att din cateringfirma kan erbjuda menyalternativ som ändå passar in i temat. En klassisk räkfrossa kanske inte går hand i hand med en köttfärslimpa eller ostburgare. Din cateringfirma borde kunna erbjuda läckra rätter med olika huvudingredienser och smaker för att komplettera din välplanerade meny.
Sist på listan är att du ser till att du har koll på verkligheten. Din budget är största anledningen till detta, särskilt om din meny kräver särskild hantering eller förvaring. Ju mer arbete din cateringfirma måste lägga ner, och ju mer komplicerat allt är, desto större blir fakturan.Att använda sig av en cateringfirma behöver knappast betyda nio olika rätter med dyra ingredienser – speciellt om dina gäster inte ens vet vad det är. Spara tid och pengar på att se över hela menyn igen. T.o.m. tomten kollar sin lista två gånger!
Njut av ditt event och grattis till din första cateringmenyplanering!